Home
Augustijns Instituut Augustinus' Leven Augustinus' Werken Contact
Augustijns Instituut > Webarchief > Artikelen > ik maak fouten, dus ik besta
zoeken
printen

ik maak fouten, dus ik besta

Binnen de antieke filosofie is een van de stromingen het scepticisme. Zo bestrijden o.a. de nieuwe Academie onder leiding van Carneades (2de eeuw v.Chr) en Sextus Empiricus (2de eeuw na Chr.) dat de mens de waarheid kan kennen: iets lijkt slechts waar te zijn. We kunnen niets met zekerheid zeggen. Augustinus die in zijn crisisjaar vóór zijn bekering zich ook in het scepticisme verdiepte, neemt daar al snel weer afstand van, getuige zijn boek Contra academicos. In het onderstaande citaat maakt hij met een handige redenering duidelijk dat wij mensen in elk geval niet hoeven te twijfelen aan ons bestaan. We kunnen ons daarin niet vergissen; juist onze vergissing bevestigt al dat we bestaan.

Ten aanzien van deze waarheden vrees ik ook geen enkele tegenwerping van de Academici wanneer die zeggen: 'En als u zich nu vergist?' Als ik mij namelijk vergis, dan ben ik. Wie niet is, kan zich immers ook onder geen beding vergissen, en ik ben dus, als ik mij vergis. En omdat ik dus ben, als ik mij vergis, kan ik me onmogelijk vergissen in de uitspraak dat ik ben, aangezien het vaststaat dat ik ben, als ik me vergis.

( quia ergo sum si fallor, quo modo esse me fallor, quando certum est me esse, si fallor? )
Uit: De stad van God / Augustinus; vert. Wijdeveld (Civ.11,26)

kleiner A  -  A groter
Sitemap
Tegen de academici
Tegen de academici / Augustinus; ingeleid, vertaald en geannoteerd door O.L.J. Albers. - Baarn: Agora,1999. - ISBN: 9039107920 = Kapellen: Pelckmans, 1999. - ISBN: 90-28927565 lees verder
09 November 2020