Home
Augustijns Instituut Augustinus' Leven Augustinus' Werken Contact
Augustijns Instituut > Webarchief > Artikelen > Roversbende of een rijk?
zoeken
printen

Roversbende of een rijk?

Het verschil tussen een staat en een roversbende

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie opende het debat over de Teevendeal ( 16 december 2015) met een vrij citaat uit Augustinus: "Wat is nog het verschil tussen de staat en een roversbende als de overheid niet is onderworpen aan de wet?"   

"Hoe kunnen wij van burgers vragen zich aan de wet te houden, hun belastingaangifte naar waarheid in te vullen, als de indruk wordt gewekt dat politici creatief met de waarheid omgaan, elkaar de hand boven het hoofd houden en dat mensen van Justitie boven de wet staan. …. "Het is de democratische rechtsstaat die het verschil maakt tussen een beschaving en een bananenrepubliek."

De vertaling de brontekst van Augustinus, De civitate Dei 4,4 

Als gerechtigheid er niet meer toe doet, wat zijn koninkrijken dan anders dan grote roversbenden? Waarin verschillen roversbenden eigenlijk van koninkrijken in het klein? Zo'n bende is ook een groep mensen, de aanvoerder beslist, iedereen moet solidair zijn en de buit wordt volgens afspraak verdeeld. En als deze bende door de toeloop van ander tuig zo aangroeit dat ze grondgebieden annexeert en er haar zetel vestigt, steden verovert en de bevolking aan zich onderwerpt, dan krijgt ze al snel de naam 'rijk'; duidelijk niet omdat ze niet meer aan expansie doet maar omdat ze er niet meer voor wordt gestraft.

Romeinse triremeEen koekje van eigen deeg kreeg Alexander de Grote van een gevangen zeerover toen hij hem vroeg waarom hij de zee onveilig maakte. De zeerover antwoordde hij frank en vrij: "Ik doe niets anders dan wat u met de hele wereld doet. Maar omdat ik het met een bootje doe, heet ik een rover, omdat u het met een grote vloot doet, heet u heerser." 


Augustinus, De civitate Dei, 4,4 (De stad van God) 

zie ook artikel online in het Augustinus-Lexikon 
https://www.augustinus.de/projekte-des-zaf/augustinus-lexikon/artikel-des-monats/675-quid-sunt-regna-nisi-magna-latrocinia 

kleiner A  -  A groter
Sitemap
20 Juli 2022