Home
Augustijns Instituut Augustinus' Leven Augustinus' Werken Contact
Augustijns Instituut > Jubileum 25 jaar A.I. > Jubileum Augustijns Instituut
zoeken
printen

Jubileum Augustijns Instituut

25 jaar Augustijns Instituut 1989 - 2014

Op 17 mei 2014 vierde het Augustijns Instituut zijn 25-jarig jubileum.  Ter gelegenheid van het jubileum zijn er twee videoclips gemaakt. De eerste clip laat zien hoe een vertaling tot stand komt, de tweede geeft een indruk van wat er aan Nederlandse vertalingen van Augustinus gepubliceerd is. Bovendien ontvingen alle vrienden van het Augustijns Instituut het geschenkboekje 'Voedsel voor de ogen'. 

Tot midden jaren tachtig van de vorige eeuw waren relatief weinig Augustinusvertalingen beschikbaar. In 1986, na het eeuwfeest van Augustinus' bekering, besloten de Nederlandse Augustijnen daarin verandering te brengen; Augustinus' werken en spiritualiteit moesten in het Nederlands voor een breed publiek bereikbaar worden. Op 28 augustus 1989 richtten zij het Augustijns Instituut op. Kerntaak werd het vertalen van Augustinus' preken, het meest toegankelijke deel van Augustinus' werk, dat bovendien interessante doorkijkjes biedt naar zijn overige werk.

Om dit doel te kunnen bereiken kreeg het instituut de beschikking over de wetenschappelijke bibliotheek van de Nederlandse Augustijnen. Het instituut ontwikkelde zich niet alleen tot een vertaalcentrum maar kreeg door de bibliotheek ook een rol in de informatiebemiddeling. 25 jaar later is er mede door de inzet van het Augustijns Instituut een brede stroom publicaties van en over Augustinus op gang gekomen. Dankzij de vele nieuwe vertalingen en de informatiebemiddeling is Augustinus' naamsbekendheid in het publieke domein flink vergroot. 

Om de videoclips te zien of de inhoud van het boekje klikt u op een van de afbeeldingen rechts. 

 

kleiner A  -  A groter
Sitemap

 

 

videoclip over het vertalen: 

thumbnail video Vertaalwerk in uitvoering 

 

videoclip over de vertalingen:

Thumbnail Augustinus in het Nederlands


jubileumgeschenk: 

Voedsel voor de ogen - jubileumgeschenk Augustijns Instituut 

 

Stimulerend Samenwerken:
twee decennia vertalen op 
het Augustijns Instituut /
Hans van Reisen  

 

 

21 Mei 2019