Home
Augustijns Instituut Augustinus' Leven Augustinus' Werken Contact
zoeken
printen

Eén evangelie

Impressie van de studiedag rond het boek Vier evangelisten, één evangelie

 

Erik_Borgman  

 Joost van Neer    
lezing van prof.dr. Erik Borgman: 
Eenheid als veelheid: de vier evangeliën
als paradigma voor geloof en kerk
lezing van drs. Joost van Neer: 
Een weldoordacht werk:
vorm en inhoud van Augustinus'
De consensu euangelistarum 

       
 
 bibliotheek Augustijns Instituut  

  bibliotheek Augustijns Instituut
de bibliotheek tijdens een van de middagsessies.  

 Martijn Schrama  Gerard van Hoof OSA
dr Martijn Schrama OSA
tijdens de presentatie
van het boek
drs Gerard van Hoof OSA
tijdens zijn dankwoord
Leo Wenneker
Leo Wenneker
Ton Hertogh, Sander van der Meijs en publiek 
1ste rij 3de en 4de van links:
Ton Hertogh en Sander van der Meijs

 Ton Hertogh, Leo Wenneker, Joost van Neer, Sander van der Meijs 
de auteurs rond het boek Vier evangelisten, één evangelie.
V.l.n.r.: Ton Hertogh, Leo Wenneker, Joost van Neer, Sander van der Meijs.
Op de foto ontbreekt Martijn Schrama

 

 

Impressie van de Studiedag rond het boek Vier evangelisten, één evangelie
[De consensu euangelistarum]
 van Augustinus

Deze nieuwe vertaling van het Augustijns Instituut is er geen in het rijtje preken van Augustinus. In dit boek preekt Augustinus niet. In dit boek wil hij zogenaamd tegenstrijdige passages uit de vier canonieke evangeliën signaleren en oplossen door de teksten te lezen vanuit de samenhang tussen de evangeliën. Voor Augustinus is de overeenstemming tussen de vier canonieke evangeliën zeer belangrijk. Ze is namelijk de grondslag voor de eenheid binnen de kerk.
      Erik Borgman liet in zijn lezing zien dat niet zozeer Augustinus’ oplossing van een schijnbare tegenstrijdigheid interessant is – Augustinus zelf stelt zich open voor betere verklaringen – maar zijn redenering: “Niet zozeer de waarheid van de woorden, als wel die van de betekenis ervan dient te worden gezocht en omarmd” (cons.eu. 2,28, p. 121). Hij vergeleek de aanpak van Augustinus met die van Joseph Ratzinger/Paus Benedictus XVI in Jesus von Nazareth: Von der Taufe im Jordan bis zur Verklärung (1- 2007), Vom Einzug in Jerusalem bis zur Auferstehung (2-2011), en die van Edward Schillebeeckx in Jezus het verhaal van een levende (1974). De historisch-kritische exegese heeft bij ieder van hen een andere rol.
      Na deze beschouwing kwamen de opbouw van het werk, alsmede de erin gehanteerde aanpak aan bod. Joost van Neer liet zien hoe zorgvuldig Augustinus De consensu euangelistarum had opgebouwd. Na een inleiding (in boek 1) volgen er drie boeken waarin de evangelieteksten uitvoerig worden onderzocht. In boek 4 zijn de laatste onderzoekingen en de afsluiting van het boek als geheel met elkaar vervlochten. Duidelijk werd ook dat de onderzoekingen volgens een vast stramien verlopen. Beide lezingen zullen worden gepubliceerd.
       In de middag volgde een serieuze en tegelijk met fijnzinnige humor gelardeerde presentatie van het boek door Martijn Schrama O.S.A. aan de vicarius van de provinciaal, Gerard van Hoof O.S.A.. Hoofdvertaler Leo Wenneker sloot de zeer geslaagde ontmoetingsdag af met een terugblik op vele jaren vertaalarbeid aan dit boek. In de leeszaal van de bibliotheek zal nog enige tijd een kleine overzichtstentoonstelling van De vier evangelisten in de kunst te zien zijn.

 Top

kleiner A  -  A groter
Sitemap
26 Oktober 2020