Home
Augustijns Instituut Augustinus' Leven Augustinus' Werken Contact
Augustijns Instituut > Webarchief > Artikelen > C03 De vierde schepping
zoeken
printen

C03 De vierde schepping

De vierde schepping: Christus

 [1] De dag van kerstmis bezorgde het menselijk geslacht grote vreugde om het hoop te laten houden op eeuwig leven. Door de val van de eerste mens zijn wij allen gevallen en zijn ondergang is onze dood geworden. Hij is niet geboren maar geschapen: er was geen vader en geen moeder, maar hij was het werk van God. Dat is de eerste schepping van de mens: Adam uit aarde. De tweede schepping van de mens betrof de vrouw die uit de zijde van de man werd geschapen. Bij de derde schepping van de mens gaat het om de mens die geboren is uit man en vrouw. De vierde schepping is die van de mens die ook God is: daarbij werd Christus geboren uit een vrouw zonder een man.

Onder die vier schepppingen is er slechts één gewoon voor ons. De andere drie bestaan niet voor lichamelijke ogen, maar in het geloof van het hart. De mens gemaakt uit aarde, zonder vader, zonder moeder, valt buiten onze kennis.
De vrouw die gemaakt is uit de zijde van een man valt buiten onze kennis. Wij hebben ze in geloof aanvaard omdat we erover hebben gelezen en gehoord. De derde schepping is voor ons de gewone. Die komt dagelijks voor, want elke dag worden er mensen geboren uit de omhelzing van man en vrouw.
Er was dus al een schepping zonder man of vrouw. Er bestond al een tweede uit een man zonder vrouw. Er bestond al een derde uit een man en en een vrouw. Bleef nog over de vierde uit een vrouw zonder man. Maar de vierde schepping heeft de eerste drie bevrijd. De eerste en de tweede zijn ten val gekomen. Zij hebben door hun ondergang de derde voortgebracht. In de vierde hebben zij het heil gevonden.

Augustinus\' sermo 370,1 in: Als lopend vuur p. 195 Alle Publicaties 

kleiner A  -  A groter
Sitemap
Als lopend vuur
Als lopend vuur: Preken voor het liturgisch jaar (2) [sermones de tempore II ; De utilitate jejunii ] / Augustinus ; vertaald, ingeleid en van aantekeningen voorzien door Richard van Zaalen o.f.m., Hans van Reisen en Sander van der Meijs. - Amsterdam: Ambo, 2001. - p. 315. - (Ambo Klassiek). - ISBN : 90-263-1689-5. - lees verder
21 Mei 2019