Home
Augustijns Instituut Augustinus' Leven Augustinus' Werken Contact
Augustijns Instituut > Webarchief > Artikelen > C01 De wereld is vol wonderen
zoeken
printen

C01 De wereld is vol wonderen

De wereld is vol wonderen

[11] ... De schepping is wel vol wonderen, maar alles wat bewondering verdient, is door de regelmatige terugkeer onopvallend geworden. Laat maar eens een mens die onder de mensen heeft geleefd uit de doden opstaan en het wordt door allen als een goddelijk werk verkondigd. Elke dag worden er zovelen geboren die er nog niet waren, maar niemand verwondert zich erover. Christus veranderde water in wijn, een groot wonder.
Maar wie anders bewerkt dit elk jaar in de wijnstok? Denkt u dat het een kleiner wonder is dat vocht uit de aarde wordt opgenomen en wordt omgezet tot zo\'n struik, dat het door de ranken gaat, de bladeren ontvouwt, de zwellende trossen voortbrengt, de druiven doet groeien zolang ze nog niet rijp zijn, en die laat kleuren bij de rijping? Vraag de wortel eens waar dat alles vandaan komt. Welke regelmaat, welk vakmanschap ligt er besloten in zo\'n nietige en onbeduidende uiterlijke vorm? Ik sta nu nog verwonderd over de vormkracht van de wortel. Maar die van de zaadkorrel valt nog meer te bewonderen. Wat is die klein: bijna niets! Toch zijn daar alle onderdelen van de toekomstige wortel, de stam, de takken, vruchten en bladeren aanwezig, en ook de vormende onderdelen die het sap aantrekken en omvormen tot zo\'n prachtig en oogstrelend kunstwerk.

Dat zijn verbazingwekkende werken van de Schepper. Om Hem voor uw ogen aanwezig te zien bent u nog niet eens opgestegen naar de hemel, maar u vindt Hem op aarde al bezig met vormen en bouwen. Dat vraagt om een aandachtige waarnemer want wat is wonderbaarlijker dan zulke werken? Toch hebben zij, zoals ik al zei, door hun alledaagsheid aan zeggingskracht ingeboet.
Om de zielen van de mensen wakker te schudden heeft God enkele werken in petto gehouden. Ze zijn wel niet belangrijker maar wel zeldzamer. Het is zeker een groter werk een mens te maken dan er een weer tot leven te roepen. Maar omdat niemand zich meer verwondert over wat Hij elke dag maakt, heeft Hij zich ooit laten kennen als een die ten leven wekt. Hij verschafte blinden het licht, doven het gehoor en stommen de spraak. Hij die dit telkens onbewonderd in zaden verricht, heeft dit ooit tot grote verwondering onder de mensen verricht.

Augustinus\' sermo 374,11 in: Als lopend vuur, p. 219-220 Alle Publicaties 

kleiner A  -  A groter
Sitemap
Als lopend vuur
Als lopend vuur: Preken voor het liturgisch jaar (2) [sermones de tempore II ; De utilitate jejunii ] / Augustinus ; vertaald, ingeleid en van aantekeningen voorzien door Richard van Zaalen o.f.m., Hans van Reisen en Sander van der Meijs. - Amsterdam: Ambo, 2001. - p. 315. - (Ambo Klassiek). - ISBN : 90-263-1689-5. - lees verder
21 Mei 2019