Home
Augustijns Instituut Augustinus' Leven Augustinus' Werken Contact
Augustinus' Werken > Research > Introducties
zoeken
printen

Introducties


De preekbundels (sermones) zijn zeer geschikt om op een toegankelijke wijze het gedachtegoed van Augustinus te leren kennen. De preken bieden ten opzichte van de afzonderlijke theologische werken een dubbel voordeel. In de preken worden belangrijke christelijke thema's op eenvoudige wijze aan de hand van het evangelie uitgelegd. Het zijn immers echte preken die in de kerk voor een heterogeen publiek zijn uitgesproken. Bovendien behandelt hij in zijn preken dezelfde thema's als in de grote werken. Wie veel preken leest, krijgt een goed overzicht van het gedachtegoed van Augustinus in zijn andere werken. 
     Goede introducties tot het werk van Augustinus vormen natuurlijk ook de inleidingen in de preekbundels. In de uitgaven van het Augustijns Instituut zijn de inleidingen op elkaar afgestemd waardoor veel thema's in het werk van Augustinus inmiddels behandeld zijn (tekstoverlevering, omgang met de bijbel, een kerkdienst ten tijde van Augustinus, zijn reactie op donatisten, manicheërs etc). 
     Voor een overzicht van publicaties zie de diverse sermonesvertalingen bij de pagina NL-Vertalingen of een overzicht binnen de groep sermones (kolom vertalingen) in de Opera Omnia Augustini  

Een goede bloemlezing biedt een overzicht van de kernpassages van een werk. Soms is de keuze van de tekstfragmenten op grond van een bepaald thema gedaan. Nederlandstalige bloemlezingen van grote werken van Augustinus zijn alleen antiquarisch verkrijgbaar. Bij voorbeeld de Belijdenissen van Augustinus, tekstkeuze door Carolinne White. Overigens is het boek Augustinus voor amateurtheologen een echte aanrader voor wie de Confessiones wil lezen en enige achtergrondinformatie bij de tekst nodig heeft.

Augustinus wordt vaak geciteerd. Het is belangrijk om niet alleen het citaat te kennen maar ook de contekst om het citaat goed te verstaan. Op de pagina Citaten staan er vele vermeld, met uitleg en verwijzingen.   

Er zijn vele enthousiaste Augustinusleesgroepen. Voor het samen lezen en bespreken van preken van Augustinus kan de brochure Bij Augustinus te gast een helpende hand bieden.  

Hulp nodig bij het zoeken en vinden van informatie, boeken? zie Augustijns Instituut > Bibliotheek > zoekhulp 

kleiner A  -  A groter
Sitemap
7 januari 2014